Какви са разликите между грипа, настинката и коронавируса? Всеки днес

...
 Какви са разликите между грипа, настинката и коронавируса? Всеки днес
Коментари Харесай

Настинка или корона? Гледайте гърлото

 

Какви са разликите сред грипа, настинката и ковид? Всеки през днешния ден си задава този въпрос, когато времето застудя, настинките се обостриха, грипа чука на вратата, а К-19 по този начин и не отслабва. Най-простото пояснение е – първите две са възпалените на горните дихателни пътища, третото – на долните. Как обаче да отличим признаците изясняват специалисти пред Дойче веле.

Типичните за ковид признаци са температура, суха кашлица, загуба на подушване и усет. Понякога се демонстрират и зной, болки в мускулите, отмалялост и изнемощялост и главоболие. Рядко инфектираните имат и разстройство - то се среща най-често при децата.

Нетипични признаци са: хремата и болките в гърлото, които са присъщи за инфектиране на горните дихателни пътища. Хора, които имат хрема и кихат, по всяка възможност са хванали простуда или грип.

Тъй като новият ковид визира най-вече долните дихателни пътища, инфектираните страдат от суха кашлица и зной, само че нямат възпалено гърло.

Една простуда най-често стартира с раздразнение в гърлото, хрема, а по-късно се появява и кашлица. Болният може да има малко нараснала температура, главоболие и изнемощялост.

Истинският грип обаче поваля индивида внезапно. Появяват се главоболие и болки в ставите, суха кашлица и дрезгавост, болки в гърлото, висока температура, постоянно съпроводена с настинка. Човек е толкоз изнемощял, че не може въобще да стане от леглото, няма никакъв вкус и е в положение да спи непрекъснато.

Обикновената простуда минава за няколко дни, а признаците отшумяват след към седмица. Истинският грип обаче е по-продължителен, той изкарва болния от строя за най-малко една седмица, а от време на време и за по-дълго.

Кога са нужни антибиотици?

Повечето настинки, както и грипът, се предизвикват от вируси, против които антибиотиците не оказват помощ. Антибиотиците поддържат защитната система на организма. Те убиват бактериите и лимитират разпространяването им, като нападат клетъчната стена или метаболизма на болестотворните микроорганизми.

Използването на антибиотици е неотложно, в случай че бактериите към този момент са навлезли в организма и са почнали да се развъждат. Това може да провокира инфектиране или трайно увреждане на вътрешните органи. Възпаленията на белите дробове, на сливиците, на пикочния мехур или на мозъчната обвивка нормално са породени от бактерии. В тези случаи използването на антибиотик е неотложно.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР